Mit lehet és mit nem lehet megtenni a varikózisral a lábakon

mit lehet és mit nem lehet tenni a visszérrel

A visszér összetett betegség, amely miatt a betegnek nemcsak gyógyszereket kell szednie, hanem az alapvető életmódbeli ajánlásokat is be kell tartania.

A leírt szabályok betartása kiküszöböli a visszaesés kockázatát és csökkenti a betegség további előrehaladásának esélyét.

Általános szabályok

A kóros fejlődés megakadályozása érdekében a betegeknek azt javasolják, hogy tartsák be az életmódjukat koordináló alapvető szabályokat.

A következő helyeken kell megállnunk:

 • mozgásszegény életmód;
 • hosszan tartó fizikai aktivitás;
 • alkoholfogyasztás;
 • nikotin-függőség.

Az inaktív életmód, mint a megerőltető fizikai aktivitás, kockázatot jelent a beteg egészségére. Az életritmus normalizálásának kezdeti szakaszában figyelmet kell fordítani a fizikai aktivitás optimális szintjének meghatározására. Az oktató megmondja, milyen terheléseket válasszon. Az edzések komplexuma gyakran úszást, fizioterápiás gyakorlatokat és légzési gyakorlatokat tartalmaz.

Figyelem!Csak egy összetett hatás teszi lehetővé a betegség megbirkózását. A gyógyszeres kezelés, feltéve, hogy nem tartják be az alapvető szabályokat, nem fog eredményt adni.

A megfelelő táplálkozás a terápia alapja is.

A betegnek teljesen el kell utasítania az ilyen termékeket:

 • kávé és kakaótartalmú termékek;
 • savanyú gyümölcsök;
 • húslevesek;
 • félkész termékek;
 • snackek, chipsek;
 • megőrzés;
 • füstölt termékek.

A fehérje legyen az étrend alapja, de a testnek elegendő zsírt és szénhidrátot is be kell szereznie. A betegnek legalább 1, 5 liter tiszta vizet kell inni naponta.

Visszér esetén tilos megtagadni a gyógyszeres terápiát. A különleges rend betartása nem elegendő a közérzet fenntartásához. A terápiás rend megköveteli, hogy a beteg venotonikumokat és görcsoldókat szedjen. A kezeléshez helyi expozíció is szükséges.

Alapvető tiltások

Az alsó végtagok varikózus vénáinál ellenjavallt minden hosszan tartó és aktív hatás a lábakon, mert ez kiváltja a negatív hatás kifejeződését.

Tilos bármilyen mechanikus és termikus eljárás, nevezetesen:

 1. Tetoválások.A visszér ellenjavallata helyi jellegű. Tilos rajzokat alkalmazni a varikózis által érintett területeken. Gyakran a betegek a tetováló művészhez fordulnak azzal a kéréssel, hogy tetoválást hajtsanak végre az érintett végtagon a visszerek elrejtése érdekében. Bármely tetováló művész visszautasítja ezt a tevékenységet, mert az akció károsíthatja a beteg egészségét.
 2. Tömörít.A tömörítéseket a visszér kezelésére lehet használni, az alapvető szabályokat betartva. A betegeknek tilos tartós hőhatás, ami felgyorsíthatja a patológia előrehaladását. Ne használjon gyógynövényes infúziókat a bőr fekélyes és eróziós elváltozásaihoz.
 3. Epilálás.A phlebológusok és kozmetológusok azt tanácsolják, hogy a klasszikus borotválkozást használják az alsó végtagok szőrtelenítésének visszeres alkalmazásával. Ha a betegség korai stádiumban van, használhatja az elektrolízis technikáját. A hajszerkezetet feloldó kémiai vegyületek használata ellenjavallt. A gyantázás és a shugaring használata abszolút tilos.
 4. lehet-e pakolást tenni a visszér ellen
 5. Higiénés eljárások.A visszeres kontrasztzuhany előnyös lesz, ha követi a látogatás technológiáit. A hidromasszázs csak a visszeres folyamat korai szakaszában megengedett.
 6. Csomagolás.Visszér esetén a forró pakolások ellenjavallt a lábak edényeire gyakorolt ​​radikális hatás miatt. A hideghatások a visszér korai szakaszában hasznosak lehetnek - tanácsos olyan keverékeket használni, amelyek hűsítő hatást mutatnak.
 7. Fogamzásgátlók szedése.Visszér esetén a COC csoport alkalmazása nem ajánlott. A hormonális szint változása lehet a betegség gyors előrehaladásának alapja.
 8. Terhesség.Az alsó végtagok varikózus vénái, ellentétben a kis medence visszerével, nem tekinthetők ellenjavallatnak a magzat viselésére. A medencei vénák legyőzésével a nőknek ritkán sikerül gyermeket hordaniuk és biztonságosan szülniük. Gyakran előfordul spontán megszakítás.
 9. Balneoterápia.A sárterápia a varikózis korai szakaszában történő kezelésének teljes módszerének tekinthető. Tiltott expozíció a bőr károsodása esetén. A kezelés ellenjavallt a progresszív visszerek esetén, és súlyos érrendszeri problémákkal küzdő betegeknél ellenjavallt.

A visszeres szauna ellenjavallt a betegek számára a negatív beltéri klíma miatt. Szauna és meleg a szauna kabinjában - az ilyen hatás veszélyes a visszerek esetén. A klasszikus orosz fürdő kevésbé veszélyes a visszérbetegek számára, de meglátogathatja a gőzfürdőt, ha betartja az alapvető szabályokat.

Figyelem!Az infraszauna az alsó végtagok visszérinél hasznos.

Szigorúan tilos minden lehetséges módon szárnyalni és melegíteni a lábad. A visszeres erek nagymértékben kitágulnak, ami a vénás ágy állapotának gyors romlásához vezet. A betegek közös fürdőt vehetnek igénybe, amelynek vízhőmérséklete legfeljebb 50 fok. A visszeres napozás nem ajánlott, a szolárium látogatása szigorúan tilos.

Sport és visszér

A sport nemcsak hasznos lehet, hanem károsíthatja a beteg testét is. Azokat a gyakorlatokat, amelyek nagy terhelést jelentenek az alsó végtagokon, szükségszerűen ki kell zárni a képzésből. A betegek ellenjavallt hosszú futásokra és ugrásokra, mert az ereket a véráramlás hatására aktívan nyújtják, ami ellenjavallt a visszereknél.

A sportgyakorlatok célja az erek falainak megerősítése, előnyei a következők lesznek:

 • úszás;
 • Nordic walking;
 • torna;
 • jóga.

A betegnek le kell mondania a hivatásos sportról is. A szabad súlyemelés tilos. Szabad formájú kosárlabda, futball, röplabda és tenisz megengedett a haladás korai szakaszában. Speciális kompressziós fehérnemű viselése segít csökkenteni az érsérülések kockázatát. Ha a betegség előrehalad, érdemes mindenféle terhelésről lemondani.

Megfelelő táplálkozás

táplálkozási szabályok a visszér ellen

A megfelelő táplálkozás elősegíti a gyógyszeres kezelés hatékonyságának javítását.

Visszér esetén a következő ételeket kerülni kell:

 • gyorséttermi termékek;
 • hidrogénezett olajok;
 • édesség;
 • pékáruk;
 • rántott ételek;
 • gyümölcslevek tetrapackokból;
 • majonéz;
 • kakaót tartalmazó termékek;
 • zsírmártás;
 • fűszeres ételek;
 • savanyúság és pác.

Az étrendből el kell távolítani azokat az ételeket, amelyek növelik a vér viszkozitását és provokálják a trombózist. Fontos korlátozni a cukor és a só, valamint a különféle színű és ízű ételek fogyasztását.

Figyelem!A túlsúlyos betegeknek orvos által kidolgozott étrendre van szükségük, mert az elhízás súlyosbítja a visszerek előrehaladását.

A menü napi megengedett kalóriatartalma 1500 és 3000 kilokalória között mozog, összefüggésben a beteg nemével és életével.

Napi rutin

Krónikus varikózis esetén a betegeknek jó pihenésre van szükségük, ezért kövesse ezeket a szabályokat:

 • az éjszakai műszak és a pihenés nélküli munka elutasítása;
 • hosszan tartó álló vagy ülés a munkanap alatt;
 • 3-4 óránként fekvő helyzetben kell pihennie, felemelt alsó végtagokkal;
 • Séta szabad lefekvés előtt lefekvés előtt.

A betegnek ügyelnie kell a visszerek viselésének szükségességére. Jobb megtagadni a gumicipő használatát. Szintetikus ruházat nem ajánlott.

Hasznos tippek

A hasznos tippek felsorolása a következőket tartalmazza:

 1. A helyhez kötött életmódot folytató személyeknek tilos keresztbe tenni a lábukat az asztal alatt.
 2. Éjszakai alvás közben párnát kell tenni az alsó végtagok alá.
 3. Nem szabad 5 cm-nél nagyobb lapos talpú és sarkú cipőt viselni.
 4. A napfénynek való kitettség hosszú ideig tilos.
 5. A kontrasztzuhany utáni napi masszázs hozzájárul a közérzet javításához.

A felsorolt ​​szabályok és ajánlások meglehetősen egyszerűek, de nem szabad kétségbe vonni azok hatékonyságát. A veszélyes cselekvések elkerülése megakadályozza a súlyos problémák előfordulását és csökkenti a betegség gyors visszaesésének kockázatát. A fenti ajánlások az egészséges lakosság számára is relevánsak - a szabályok betartása megalapozza a visszerek magabiztos megelőzését.