Visszatérő lábak

A varikozeket a jellegzetes kiálló vénákkal könnyen azonosítják, általában jól láthatók a borjúizomokban vagy a térdízületek alatt. Ezzel a betegséggel a betegek túlnyomó többségénél is vannak ödéma, viszketés, fájdalom és kellemetlen érzés a lábakban. Leggyakrabban a 30 éves vagy annál fiatalabb nők lábak varikozusától szenvednek, és 60 éves korukban csaknem felükben ilyen vagy más módon jelentkezik. De ha a varikoosok olyan könnyen azonosíthatók, miért olyan nehéz megakadályozni a fejlődést?

Varikoosok okai

a varikoosok okai

Amint a lábakra áramlik, a vérnek újra fel kell emelkednie, legyőzve a gravitációt. Ennek lehetővé tétele érdekében a vénákban vannak olyan szelepek, amelyek lehetővé teszik a vér csak egy irányba történő áramlását. A szív minden impulzusával felfelé mozog az erek között, és a szívverések közötti kis szünetek alatt a vénás szelepek megakadályozzák annak fordított mozgását. De ha az erek kitágultak, akkor nem tudják kielégítően lezárni a szelepeket, ezért rés alakul ki az edény falának és a szelepnek. Ezért megszakad az erek normális vérkeringése, ami tágulást okoz. Számos tényező indíthatja el a betegség kialakulását, de ezek mindegyike általában az örökletes hajlam miatt működik. Ha nincs genetikai hajlam a varikoosákra, akkor valószínűtlen, hogy még a leggyengébb erek is átalakulnak, hacsak nincs meghatározó oka.

Mi okozhat varikozust:

 • nehéz terhek mozgatása;
 • Ülő munka (sofőr vagy iroda);
 • Inaktív életmód;
 • Túlsúly;
 • Kényelmetlen magas sarkú cipő.

Ha a felsorolt ​​tényezők közül egy vagy több jelen van az ember életében, akkor automatikusan kockázati csoportba tartozik, és a genetikai hajlam felgyorsítja a betegség kialakulását. Ezért ha a családjában valaki szenved vérrákban, akkor jobb, ha biztonságosan játszik, és rendszeresen konzultáljon orvosával vagy vérszakorvával. Ez elősegíti az apró tünetek alapján a finom varikoosák felismerését és megakadályozza a betegség kialakulását.

varikoosák tünetei

A kezdeti szakaszban a vastagbél tüneteit nem észlelik vizuális ellenőrzéssel. A beteg panaszkodhat a lábak nehézségeire, fájdalomra és néha viszketésre. Nagyon gyakran a beteg egyedül próbál megbirkózni ezekkel a tünetekkel, és nem igényel orvosi segítséget, ami komplikálhatja a betegség további lefolyását. A következő szakaszban jellegzetes "csillagok" jelennek meg a lábakon, és viszketés, duzzanat és fáradtság fokozódik, különösen este. Ha figyelmen kívül hagyja a kezdeti tüneteket, az idő múlásával rosszabbodni fog, és a varikozus jelei egyre hangsúlyosabbá válnak. A lábakon tovább láthatók a kékes csomókkal rendelkező vénák, amelyek a fizikai erőfeszítésekkel növekednek. Ettől kezdve vérrögök alakulhatnak ki, amelyeket a varikoosák szövődményeinek lehet tekinteni

Nagyon gyakran figyelnek a lábak állapotára, amikor azok már a varikoosák nyilvánvaló tüneteit mutatják:

 • kék vagy lila vénák, amelyek kiállnak az alsó láb hátulján;
 • ismétlődő fájdalom a borjakban, viszketés és égési érzés;
 • görcsök a borjúizmokban;
 • fekélyképes elváltozások az alsó lábszárakon.

Ha a kezelést nem kezdik el kellő időben, és a betegség előrehalad, trofikus fekélyek és megváltozások jelentkezhetnek a lábak bőrében. Sötétül barna foltokkal, és fekélyek alakulhatnak ki az idő múlásával

Ezen túlmenően a varikoosák jeleit délután duzzanat kíséri, fokozva a viszketést és a fájó fájdalmakat, még a lábak minimális terhelése esetén is. És a magas sarkú cipőben töltött több óra után, különösen akkor, ha hosszú ideig kellett állni vagy járni, estére a lábad elkezdenek erősen csavarodni és húzni, és állandó fáradtságot éreznek, békét akarnak adni a lábadnak. A varikoosok további lefolyását ekcéma kísérheti. A vérek könnyen megsérülnek, és ha az alsó végtagok megsérülnek, nagymértékű vérzést észlelnek.

varikoosák kezelése

vastagbél-kezelés

Konzervatív kezelési módszerekkel lehetetlen megszabadulni a varikozektől. Az erek falának tonizálására kifejlesztett speciális tabletták és gélek csak a vénák további expanzióját állíthatják le, enyhíthetik a duzzanatot és a viszketést, de a vénák eredeti állapotát nem tudják helyreállítani.

Ugyanez mondható el a hűtő kenőcsökről, amelyek a tágult vénákra csak redukálószerként hatnak, anélkül, hogy befolyásolnák azok szerkezeti változásait.

A vérrákot műtéten, vagy a vén egy részének eltávolításakor, vagy más eljárásokkal kezelik. A csillagoknak nevezett kis erek szkleroterápiás eljárással távolíthatók el. Egy általános fecskendőn keresztül egy készítményt injektálnak az edénybe, amely "ragasztja" a vénás falakat. Ez egy egyszerű eljárás, amely mindössze 5-15 percet vesz igénybe fájdalomcsillapítás nélkül. A nagyobb léziók lézerkoagulációval záródnak le, amikor a lézersugárzás hatására a vérsejteket felmelegítik és "hegesztik" a sérült edényeket. Ezt a műveletet helyi érzéstelenítésben hajtják végre.

Mit lehet tenni a helyzet enyhítésére

Mivel a probléma az, hogy a vér nehezen ürül ki a végtagokból, számos dolgot megtehetsz a lábfájdalom enyhítésére. Próbáljon lefeküdni, lábait emelt helyzetben, például a kanapé hátulján, vagy párnát a lábad alatt. Ebben a helyzetben a vérkeringés aktívabb lesz, a vér kifolyik a végtagoktól és enyhül a vénák feszültsége.

Amikor fáj a lábad, használhat egy nagyon egyszerű, de hatékony módszert - hűvös lábfürdőt. A hideg víz összehúzza az ereket, lehetővé téve a vénás szelepek jobb működését és növelve a vér áramlását a lábakból. Ennek köszönhetően a duzzanat megszűnik, a viszketés megszűnik és a fájdalom csökken. Adjon könnyű, tonizáló sípcsonti masszázst, amely nem érinti a vénákat. A masszázsmozgások a vénák izmainak összehúzódását idézik elő, összenyomva és stimulálva a véráramot.

A lábfájdalom megakadályozására szolgáló dolgok:

 • Viseljen kompressziós harisnyát, különösen a terhes nők számára a terhesség utolsó hónapjaiban.
 • Végezzen egyszerű gyakorlatokat a lábizmok tonizálására;
 • Menj sétálni, mivel járás közben a vér jobban mozog az erekben;
 • Viseljen kényelmes, lapos vagy alacsony sarkú cipőt.

A varikoosák megelőzése

módszerek a varikoosák megelőzésére

A varikoosák megelőzésének leghatékonyabb típusa az okok kiküszöbölése, amelyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához.

A fogyás fontos intézkedés a varikoosák kialakulásának megelőzésére. Ha a családja hajlamos erre a betegségre, próbáljon megőrizni jó fizikai állapotát, hogy a lábad ne kerüljenek túlterhelésre. A testmozgás nem ellenjavallt a 2. és 3. fokú varikoos ereknél. Éppen ellenkezőleg, megakadályozzák bizonyos tünetek, például viszketés, irritáció és bőrpír kialakulását a vénás torlódásokkal kapcsolatban.

A rakomány megkönnyítése érdekében speciális kötöttáruban dolgozhat. És a betegség későbbi szakaszaiban, amikor trófikus változások léphetnek fel, meg kell tagadni a fitnesz klubban való testmozgást, és valószínű, hogy maga a beteg sem tudja fizikai tevékenységet áthelyezni a lábára.

Ha a foglalkozása miatt kényelmetlenséget tapasztal a lábán, próbáljon meg változtatni munkahelyét, vagy oly módon szervezzen oly módon, hogy nem lehet állandóan a lábán, rendszeresen tartson szünetet, sétáljon gyakrabban az asztalról, hogy sétáljon.

x / p>