Visszér

Az alsó végtagok varikoos erei korszakunk rendkívül sürgős problémája. Annak megértése érdekében, hogy miért alakul ki a betegség és hogyan lehet gyógyítani, vissza kell emlékeztetni a keringési rendszer szerkezetének anatómiai sajátosságait.

Mik azok a felszíni varikook?

A lábak vénás rendszerének fő feladata a vér alulról felfelé történő szállítása. Ehhez szelepek vannak az erekben - a vért a lábakból a szívbe irányítják.

Ezen túlmenően a megfelelő működés érdekében az erek három csoportra vannak osztva:

  • Felület. A bőr közelében helyezkednek el és leggyakrabban varikozusokon mennek keresztül.
  • Mély. Az erek e csoportja az izomrostok között fekszik.
  • Mások. Feladatuk az, hogy kommunikációt biztosítsanak a felszíni és a mély érrendszerek között

Miért alakulnak ki felszíni varikozák?

a varikoosák kialakulásának okai

Az edények átmérője idővel többször nőhet.

Ezt a folyamatot olyan tényezők befolyásolják, mint:

  • Öröklődés. De csak egy genetikai háttér nem elegendő a patológia kialakulásához. A betegség megelőzésével kapcsolatos felelősségteljes hozzáállás megakadályozhatja a vastagbél kialakulását.
  • Terhesség, szülés, menopauza vagy hormonális gyógyszerek szedése. Gyakran ezek az okok képezik a betegség kialakulásának alapját a nőkben.
  • Passzív életmód. Minél kevésbé dolgoznak a borjúizmok, annál nagyobb a esély a varikoosák kialakulására.

Hogyan manifesztálódnak a felszíni varikoosák?

A betegség tüneteit fel lehet osztani külső (kozmetikai) és alapvető tünetekre. A felületes varikozusok külső megnyilvánulásai közé tartozik a varikozus csomó, a lábakon csavart vénák, a bőr változásai (a pigment és a bokaszárazság különösen kifejezett - itt a bőr érzékeny és vékony).

A fő tünetek a következők:

  1. A „nehéz lábak” fájdalma és érzése
  2. Duzzanat. Néha a duzzanat annyira súlyos, hogy a szokásos méretű cipő kicsi lesz
  3. Viszkető lábak, varikoosák. Vén a lábszárban.

Mi a veszélye a felszíni varikozáknak?

varikoosák komplikációi

A veszély nem magában a betegségben, hanem annak szövődményeiben rejlik.

Visszeres vénák esetén az erek vérrögének kialakulásának esélye többször nő. Ha vérrög képződik a lábak vénájában, és elszakad a vénás falról, akkor a véráramlás révén könnyen bejuthat a tüdő érébe.

A blokkolt tüdő artéria gyakran végzetes. Ezenkívül a bokakon gyakran trófiás fekély képződik. A fertőzéshez való csatlakozás ebben az esetben kellemetlen következményekkel jár (szupúzió, szepszis).

Hogyan kezeljük a felszíni varikozeket?

A kitágult erek nem javíthatók. A vérkeringés kialakításához az erek radikális eltávolítására van szükség. Szerencsére a tágult felületes erek könnyen eltávolíthatók.

Lézer- és RF energiát használnak erre a célra. Az eltávolítás során a beteg tudatában marad és semmit sem érez (ez helyi érzéstelenítés révén lehetséges). Ezenkívül hazamehet haza a műtét után, és ezek a módszerek nem hagynak nyomot az eljárásról.

A műtéti beavatkozás mellett a jó vér elleni gyógyszereket, szkleroterápiát, lábkrémeket és kenőcsöket, valamint a hagyományos orvoslás receptjeit is használják. Ezek közül a módszerek közül érdemes kiemelni a szkleroterápiát, mint innovatív módszert a kezdeti varikoosák elleni küzdelemre. Segítségével cselekedni lehet a kis vérrákokon és hajszálereken.

A felületes varikozust megelőzni lehet és kell. Ehhez aktívan mozogjon, jól étkezzen, és ne felejtse el évente kétszer látogatni a flebológust a lábak erek állapotának rutinszerű vizsgálatára és diagnosztizálására.