Miért veszélyesek a varikoosok?

a varikoosok okai

Van egy tévhit, hogy a varikoosok csak esztétikai kellemetlenséget okoznak. Valójában, bármilyen típusú varikoos vénák súlyos veszélyt jelentenek a személy általános egészségére.

Az érrendszeri kóros változások kialakulása nemcsak a keringési rendszer szervének működési zavarához vezet, hanem más testrendszerek működését is befolyásolja. A kezelés hiánya és a patológia súlyos formájának kialakulása jelentősen rontja az életminőséget, növeli a rokkantság valószínűségét és halálhoz vezethet.

Miért veszélyes a lábak varikoze?

A vénás elégtelenség szövődményei különböző patológiákban jelentkeznek, az érintett vénák helyétől függően. Visszértér az alsó végtagok bármely pontján kialakulhat. Szövődményei a patológia előrehaladott formájában jelentkeznek

A lábak varikoózisának következményeinek különös veszélye a végtagok erek állandó terhelése és a vérnyomás növekedése bennük. Ez nagymértékben növeli annak a kockázatát, hogy a vérrög leválódjon az érfalától, és elzárja az élettani artériákat, ami hirtelen halálhoz vezethet.

A szakértők a következõ patológiák formájában különböztetik meg a következményeket:

a vastagbél tünetei
 • Telangiectasia. A lábak varikozása legkevésbé veszélyes következményeire utal. Ezt puffaság, égő érzés, szenzáció elvesztése és éjszakai görcsök kísérik. Ebben az esetben nincs veszély az életre, a lábak esztétikája egyszerűen elveszik.
 • tromboflebitisz. Jellemzője az érrendszeri falak akut gyulladása, a vér szerkezetének és keringésének sebességének megsértése. A következmények veszélyét a vérrögök képződése képezi, amelyek később szilárd vérrögökké válnak. Ezek a daganatok el tudnak szakadni az érfalától és blokkolhatják a vér mozgását, bezárhatják a véna lumenét.
 • Mélyvénás trombózis. A szövődmények legveszélyesebb típusa, amelyben halálos kimenetel lehetséges. Ezzel a patológiával vérrögök alakulnak ki a mély vénákban, amelyek elbonthatják és elzárhatják a tüdő artériát. Ennek a patológiának a jellemzõ jelei a végtag túlzott duzzanata, krónikus rohamos fájdalom.
 • Trofikus fekélyek kialakulása, melyeket heves vérzés kísér. Ezt kíséri a dermisz szöveteinek alultápláltsága, ami mély defektusok kialakulásához vezet. Nem gyógyító, síró seb jelenik meg, amelyet nem lehet kezelni.
 • A vér szerkezetének és az erekön keresztüli mozgásának sebessége miatt a képződött vérrögök elválhatnak a véna falától és beléphetnek a véráramba. Ennek a patológiának a veszélye abban rejlik, hogy lehetetlen megjósolni, hogy mikor és mely véredény zárja le a leválasztott thrombust. Az akut embolia végzetes.

A varikoosák szövődményei formájában kialakuló patológiák további és azonnali kezelést igényelnek. Ezért nem szabad megengedni fejlõdésüket, és a lábak varikozusának elsõ tünetei esetén sürgõsen szakképzett segítséget kell keresni a flebológustól.

Mi okozza a varikozus nőkben

a vastagbél következményei

A nők hajlamosabbak a varikoosák kialakulására. Ennek oka a hormon szintjének hirtelen ugrása, amely a női test természetes élettani tulajdonságai alapján történik. Ezen túlmenően a tisztességes szex, mindig is jól néz ki, gyakran kényelmetlen magas sarkú cipőt, karcsúsító fehérneműt és szűk ruhát visel.

A nőknél leggyakrabban varikozus alakul ki az ágyékban, a medence szerveiben és az alsó végtagokban.

Ezen patológiák idő előtti kezelésével a szövődmények a következő formában alakulnak ki:

 • Intrauterin vérzés. A belső varikozus következményeire vonatkozik. Ennek a patológiának a veszélye abban rejlik, hogy az érintett érképződés nem észlelhető. A méh falán található blokkolt vénák, amikor provokáló tényezőknek vannak kitéve, előfordulhat, hogy nem ellenállnak a nyomásnak és a robbantásnak. Az ilyen típusú vérzés megállítását csak műtéti beavatkozás segítségével lehet elvégezni. Káros az általános egészségi állapotra, mivel veszélyes manipuláció.
 • Meddőség. A varikoózis a reproduktív rendszer szerveinek szöveteinek alultáplálásához vezet. Ez provokálja diszfunkciójukat és nagymértékben bonyolítja a nő petesejtjeinek megtermékenyítését.
 • Terhesség hiánya. Az érrendszer patológiái magzati hypoxia kialakulását, a placenta előre érését és a magzat károsodott intrauterin táplálkozását provokálják. Ez rendellenes fejlődéshez vezet, és spontán vetélést válthat ki.
 • Magzat intrauterin fagyasztása. A normális terhesség során a varikoosok súlyos formájának következménye a magzat hirtelen fagyulása lehet. Ezt kiváltja egy leválasztott vérrög, amely a köldökzsinór eldugulásához vezet. Ennek eredményeként megáll a magzat oxigén- és tápanyag-ellátása a vér útján.
 • A függelék gyulladásos folyamatainak kialakulása. A függelékben a vérellátás krónikus gyulladásos folyamatokhoz, menstruációs rendellenességekhez vezet, és a legtöbb nőgyógyászati ​​patológiában is provokáló tényező.

A varikoosák legnehezebb következménye a női test számára a reproduktív rendszer összes szervének műtéttel történő teljes eltávolítása.

A varikoosák előrehaladott stádiumának következményei a nőkben a fiziológiai egészségügyi problémák mellett gyakran a depresszió kialakulását is provokálják. Ezt az állapotot magyarázza a nők alacsonyabbrendű érzésének megjelenése és az a lehetőség, hogy édesanyá váljon.

A varikoosák következményei a férfi testre

Annak ellenére, hogy a férfiak aktívabb életmódot folytatnak és nehéz szakmai tevékenységeket folytatnak, ritkábban alakulnak ki vérrákjaik, mint a nőknek.

Ennek a betegségnek a szövődményei gyakrabban alakulnak ki, mivel a férfiak kevésbé figyelnek egészségre.

A varikoosák következményei férfiaknál a lokalizáció helyétől függnek. A vénás elégtelenség leggyakrabban az alsó végtagokban és a reproduktív szervekben alakul ki

Nagyon valószínű, hogy a gyomor és a nyelőcső belső varikoze is kialakul.

A varikoosák sok szövődménye az akut vagy krónikus belső vérzést válthat ki. Ez a feltétel növeli a szepszis kialakulásának valószínűségét, vagy az egész testrendszerben krónikus gyulladásos folyamat oka lehet.

A legveszélyesebb következmények a reproduktív rendszer vérrákjai, amelyek a következő kóros állapotokon nyilvánulnak meg:

vastagbél férfiakban
 • Meddőség. A patológia kialakulása megzavarja a férfi páros gonidok teljes vérellátását. Ez a spermatermelés számának csökkenéséhez és minőségének romlásához vezet, ami a férfiak termékenységének csökkenéséhez vezet.
 • Impotencia. Úgy tűnik, hogy a pénisz véráramlása zavarodott. Az impotencia élettani tényezője az erek elzáródása, amelyek a pénisz üreges testét töltik meg vérrel, ami erekcióhoz vezet. Pszichológiai szempontból az esztétika nem súlyosbítja a problémát, mivel az érintett vénák sötétkék árnyalatot kapnak, és a szerv anatómiai alakja deformálódott.
 • Több hematóma az ágyék területén. Ezt a komplikációt a férfiak gyakran nem tekintik súlyos problémanak. Ha a vérzés az ágyékban ok nélkül jelenik meg, az a mély edények és a bőr felszínéhez közeli vénák varikozusának jele lehet. A lágy szövetek vérzése akkor jelentkezik, amikor megsértik a vénás fal integritását. Ha ezt a problémát hosszú ideje elhanyagolják, akkor ezt bonyolítja a tapadások és hegszövet kialakulása a belső szerveken, valamint a trófiás fekélyek megjelenése a bőr felületén.
 • Tetuláris atrófia. A herék szöveteiben a vérkeringés megsértése visszafordíthatatlan anatómiai változásokhoz vezethet a szervben. Ennek eredményeként funkcionalitásuk teljesen megsérült.
 • A nemi szervek vénás csomóinak megrepedése. Varikoos ér esetén a test felületén és a belső szerveknél vénás csomók képződhetnek. Az ilyen kóros állapot veszélyét a hatalmas vérzés kialakulása magyarázza, amelyet csak jellegzetes tünetek határozhatnak meg. Nincsenek vizuális jelek.

A varikoosus komplikációk a férfiak számára veszélyt jelentenek az általános egészségre és életre. Szem előtt tartásuk vagyilyen kóros betegségek öngyógyítása szigorúan tilos.

A varikoosák bármely formájának negatív következményei egyidejű patológiák kialakulását idézik elő, ezáltal rontja az ember általános állapotát. Ez kedvezőtlenül befolyásolja a terápiás időtartamot, és növeli annak a valószínűségét, hogy a varikozusok műtéti kezelését írják elő.